Gotland Pride

RFSL


Gotland Pride 2024

23-26 maj 2024

Gotland Pride 2024

Vi inviger Pride detta året på torsdagen den 23 maj med en picknick i Almedalen. Årets Prideparad kommer att avgå från Södertorg på lördagen den 25 maj och gå ner till Almedalens stora scen där det blir regnbågspicknick och tal.

Årets stora regnbågsfest Sparkle Party Extravaganza! kommer att hållas på Kasai lördagen den 25 maj och avslutningen för Pride kommer att vara på söndagen den 26 maj. Programmet kommer att fyllas på allt eftersom, så håll ett öga öppet! Kika också gärna in på våra sociala media, @gotlandpride på Instagram och Gotland Pride på Facebook.

Gotland Pride består av ett program sammansatt av vårt eget community, och vi behöver dig som vill vara en del av det. Vill du hålla i en programpunkt? Vi vill fylla veckan med allt från fikastunder, promenader, föreläsningar, filmkvällar, picknickar, diskussionskvällar och utställningar. Hör av dig till oss så hjälper vi dig!

Har du några frågor? Skicka gärna ett mail eller skriv till oss på Facebook eller Instagram så svarar vi så snart vi bara kan!

Hoppas att vi ses på Gotland Pride 2024!

Vad är Gotland Pride?

Gotland Pride är precis som det låter, Gotlands stora Pridefirande. Det startade redan 2012, men då som något som kallades Gotlands Regnbågshelg. Det blev succé! Så här skriver Annamaria Bauer, en av dem som var med från början:

”Vi var lite osäkra på vilket gensvar vi skulle få och hur eventuellt motstånd skulle se ut. Men resultatet var över förväntan. Organisationer och enskilda slöt upp direkt och mottagandet bland gotlänningarna var mycket positivt”.

Året efter mångdubblades antalet arrangörer och evenemang, helgen blev några dagar längre – och fick namnet Gotland Pride i stället. Gotland Pride lyfter fram att regnbågens alla färger och uttryck finns och behövs i samhället. Gotland Pride vill tillsammans med fler bidra till ett öppnare och mer mångfaldigt Gotland för alla. Traditionellt har firandet legat i november, men under pandemiåret 2021 beslutades det med hänsyn till restriktionerna som fanns att flytta hela evenemanget till maj 2022 för att bättre kunna umgås utomhus på ett smittsäkrare sätt. I samband med detta arrangerades också Gotlands första Pridetåg genom Visby och invigningen flyttades ner till Almedalsscenen. Ca 300 deltagare gick med i paraden och visade stolthet tillsammans. Vilken otrolig upplevelse det blev!

Med den succén i ryggen är nu maj med sin värme och sitt solsken vår nya Pridemånad på Gotland. Hoppas vi ses där!

Arbetet bakom Gotland Pride

Gotland Pride är ett nätverk av såväl privatpersoner som samverkansparters inom föreningsliv, företag och myndigheter på Gotland som vill lyfta hbtqia+ -frågorna. Sammankallande för nätverket är RFSL Gotland som även koordinerar programmet och det gemensamma arbetet. Varje år sätts en ny planeringsgrupp samman med människor som brinner för att skapa och utveckla Pridefirandet, är du en av dem?

Kontakta oss gärna!

Gotland Pride

pride@gotland.rfsl.se

Via Facebook

RFSL Gotland

info@gotland.rfsl.se

Via Facebook